Өндөгийг "супер хүнс" гэж нэрлэдэг. Учир нь өндөгөнд хүний биед хэрэгтэй бараг бүх амин дэм, уураг агуулагддаг.
Өндөгний хүний биед хэрэгтэй 10 ашиг тус
Дэлхийн дээрх хамгийн их тэжээлтэй хүнсний нэг бол өндөг. Ангаахай "бүтээхийн" тулд бараг бүх төрлийн тэжээл өндөгөнд агуулагдаж байдаг.
Нэг ширхэг чанасан өндөгөнд:
77 калори, 6 гр уураг, 5 гр эрүүл мэндэд тустай тос агуулдаг.
Тиймээ өндөг маш их холестринтой байдаг. Хүн өдөрт 300 мг холестрин хэрэгтэй байдгаас нэг өндөгөнд 212 мг холестрин агууллагддаг. Гэхдээ энэ нь цусны холестрины хэмжээнд ямар ч харш нөлөө байдаггүй.
Элэг өдөрт маш их хэмжээний холестрин ялгаруулдаг. Харин өндөг идэх тусам бага холестрин ялгуурлдаг болохыг судалж тогтоожээ.
The response to egg consumption varies between individual (8):
(Нэмэлт тайлбар: familial hypercholesterolemia буюу ApoE4 ховор гентэй хүмүүс өндөгний хэрэглээгээ багасгах хэрэгтэй.).
HDL - High Density Lipoprotein буюу Өндөр нягтралтай Липопротейн нь "сайн" холестрин юм.
HDL өндөртэй хүмүүс зүрхний шигдээс, цус харвах магадлал бага байдаг.
Өндөг идэж HDL-ээ нэмэгдүүлэх хэрэгтэй.
Нэгэн судалгаагаар өдөрт 2 өндөг идэж 6 долоо хоногийн дараа HDL хэмжээ 10 хувь нэмэгдсэнийг харуулсан байдаг.
Өндөгний шар нь choline хэмээх өөхтэй ижил Б-гийн комплекс амин дэм болон фосфолипид хэмээгч химийн бодисуудын нэгдлээр баялаг юм. Эдгээр хоёр бодис нь тархины ой санамж болон түргэн ажиллах чадварыг нэмэгдүүлэх үйлчилгээтэй.
Бага нягтралтай липопротейнийг \low density lipoprotein-LDL\-"муу" холестрол хэмээх ба энэ нь бидний биед ашиггүй, хэрвээ их хэмжээтэй хуримтлагдах юм бол эрүүл мэндэд ноцтой байдал үүсгэдэг. Энэ холестрин нь ихэдвэл зүрхний шигдээс үүсэх шалтгаан болдог.
Өндөг LDL холестриний хэмжээг багасгадаг.
Хүний нас хөгшрөх тусам нүдний хараа мууддаг билээ. Үүнд нөлөөлдөг хэд хэдэн тэжээл байдаг. Тэдгээрийн хоёр нь /Lutein, Zeaxanthin/ тэжээлүүд өндөгөний шард их хэмжээгээр агуулагддаг. Судалгаагаар эдгээр тэжээлүүд нь нүдний хараа муудахааас сэргийлдэг болохыг тогтоосон. Өдөрт 1,3 өндөгний шар идэхэд цусан дахь Lutein-ний хэмжээг 28-50 хувь, Zeaxanthin-ний хэмжээг 114-142 хувь хүртэл ихэсгэдэг байна.
Мөн хараа муудахад хамгийн том шалтгаан болдог А витамин нь өндөгөнд бий.
Эрдэмтэд Омега-3 гэдэг бодис сүүний булчирхайн хорт хавдрын өсөлтийг зогсоодог болохыг зарлаж шуугиан тарьж байсан. Мөн зүрхний шигдээс үүсгэгч цусан дахь триглецеридын (triglycerides) хэмжээг багасгадаг. Өвсөөр хооллосон тахианы өндөгөнд Омега-3 бодис ихээр агуулагддаг байна. Тийм өндөг идсэн хүмүүс 3 долоо хоногийн дараа гэхэд цусан дахь триглецеридын хэмжээ 16-18 хувь буурдаг болохыг судалж тогтоожээ.
Уураг бол хүний биеийг бүтээгч бодис гэж хэлэхэд болно. Мөн хүний биед шаардагддаг амино хүчлийг өндөгнөөс хангалттай авах боломжтой.
Нэг ширхэг өндөгөнд ойролцоогоор 6 гр уураг байдаг. Мөн уураг нь жин хасч, булчингийн массыг нэмэгдүүлдэг гэдгийг та мэдэх биз ээ.
Өндөг нь үрхний шигдээс, цус харвалтаас сэргийлдэг болохыг судалсан маш олон судалгааг та олж болно.
Өндөг маш өег хоол болдог гэдгийг та мэднэ.
Энэ чанарыг нь ашиглан хоолоо сойн жингээ хасч буй хүмүүст өндөг идэхийг зөвлөдөг.
Судалгаагаар өдөрт 3 хүртэлх тооны өндөг идэх хэрэгтэй гэж гаргажээ. Чадвал 3-6 өндөг идвэл бүр илүү сайн гэж зөвлөдөг. Өндөг бол олдоцтой, хямд, боловсруулахад хялбар, эрүүл мэндэд маш тустай супер хүнс юм.
МАРКЕТИНГИЙН АЛБА
976-77770784
hiubsite@gmail.com
976-77770784
976-77770784
Хаяг: Монгол Улс, Улаанбаатар хот, Хан-Уул дүүрэг, 15-р хороо, Романа Ресиденс, 18 давхарт